Tenis topu nasıl yapılır

Tenis topu nasıl yapılır

Tenis topu nasıl yapılır

Genel özellikleri resmi çapı 65,41-68,58 mm olan L1,L2 ve L3 olarak sınıflandırılan genellikle sarı renkte olan bu tenis toplarının üretimi acaba bu kadar kolay mı?

 

Ana malzemesi kauçuk olan malzeme, ham ve sert bir şekilde üretim fabrikalarına gelerek, önce yağ ve ısı verilerek yumuşak hale getirilip daha sonra kil ile karıştırılıp sert haline getirilir. Tek başına kauçuk çok fazla zıplamayacağından dolayı bazı kimyasal karışımlarla zıplama hızı ve uzağa gitme hızını artırılır. Bu karışımlar ilk olarak sülfür eklenerek kauçuk iyice düzleştiriliyor. Burada ki amaç iyice karıştırılıp hava kabarcıklarının yok olması ve böylece topun zıplamasının etkilenmemesi. Düzleştirildikten sonra pres makinesinde küçük bir top şeklini alıyor. Kalıplarından kolayca çıkarabilmesi için sıcak suyla yıkanıp silikonlama işlemi yapılıyor. Daha sonra topların içlerinin boşaltılması için bir sonra ki aşamaya geçiliyor. Her bir top mekanik prese girerek yarım küre şeklini alarak kesime gönderiliyor. Ardından boyut ölçüleri tutanlar, ısı tutucu kaplayıcılar ile kaplanıyor. Bu aşamadan sonra başka bir pres makinesine gelen yarım küre şeklindeki toplar, birleştirilerek basınç uygulanıyor ve bu basınç atmosfer basıncının üstünde olmak zorunda ki bu da topa zıplama özelliği kazandırıyor. Ufak bir kontrolden sonra topun dış kısmını yapmak için tekrar devam ediliyor, bu aşamada seçilecek olan keçe çok önemli bir konuma sahiptir. Çünkü keçe hava ile olan temasla sürtünme kuvvetini artıracağından, doğru keçe seçimi oldukça önemli, bunun yanı sıra üretilen bu tenis topuyla oynayacak kişinin profesyonellik durumuna kadar değiştiği söylenilebilir. Başka bir birleştirici kullanılarak 2 farklı kesilmiş kese topa yapıştırılır ve taşıyıcı banda geçerek ekstra basınç uygulayarak keçe iyice topa tutturulur. Daha sonra 12 dakika boyunca 325 derece bastırılır en son olarak kabartma yapılarak toplar numaralandırmaya gider ve teniz topumuz hazır hale gelir.

Benzer Konular

Cevap Yaz